Ravelijn

Het ‘Ravelijn op den Zoom’  is nog een van de weinige overblijfselen van de roemruchte vestingwerken van Bergen op Zoom. De Bergse vesting was een belangrijk onderdeel van de Zuiderwaterlinie en bewaakte de toegang vanuit het zuiden naar Holland en Zeeland. Bij een bezoek aan het Ravelijn leiden de gidsen van SBM u rond over dit vijfhoekig eilandje en u bezoekt de kazematten. In een presentatie vertellen de gidsen over de geschiedenis van de vesting; hoe heeft die zich ontwikkeld, wat was de functie, hoe zag het er uit en wat was de samenhang tussen de bastions, de Ravelijnen , de lunetten, de mijngangen en wat was de functie van de opmerkelijke ondergrondse kruidkamers? Ook wordt de meer recente geschiedenis, na de ontmanteling van de vesting uit de doeken gedaan.

De rondleiding duurt ongeveer 1 uur, de prijs is € 3,- voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar gratis. De rondleidingen zijn dit jaar mogelijk van 28 april tot en met 26 oktober, iedere zondag om 13 uur of om 15 uur. De aanmelden bij de VVV Brabantse Wal, kan tot de zaterdag voor de rondleiding, 12 uur.

U kunt ook om 13.00 uur of om 15.00 uur aansluiten bij de hoofdingang.


Het Ravelijn is beperkt toegankelijk voor minder validen; de kazematten zijn niet toegankelijk voor rolstoelers, mensen met een rollators of met een buggy.