Weervisserij

De weervisserij is een eeuwenoude, ambachtelijke vorm van visserij die in Nederland alleen nog wordt gepraktiseerd in de Oosterschelde, voor Bergen op Zoom.

Het vindt zijn oorsprong in overstromingsrampen in dit gebied in de 16e eeuw. Toen zijn 18 dorpen en de stad Reimerswaal verdwenen en is de Oosterschelde deels verzandt. Een ramp voor de handel in Bergen op Zoom, maar een zegen voor de Bergse vissers. Dicht bij de stad ontstaan in ondiep water rijke visgronden; een ideale paaiplaats voor de ansjovis die sindsdien hier voorkomt.

Deze ansjovis wordt gevangen met “ weren’, rijen houten staken (vleuken) die in V-vorm in de zeebodem staan over een lengte van 800 tot 1.000 meter. De punt van de V wordt gevormd door het fuikgat die precies in de watergeul van het weglopend water ligt. Naarmate men de plaats van het fuikgat nadert komen de staken steeds dichter bij elkaar te staan. Vlakbij het fuikgat worden aan de staken netten aangebracht die ervoor zorgen dat de vis niet meer kan ontsnappen, de zogenaamde weerkamer. De vis die bij hoog water de ondiepe delen van de Oosterschelde opzoekt, raakt binnen het houtwerk van de vleuken. Als de vis bij afgaand tij probeert weg te zwemmen houden de houten staken hem tegen. Zo wordt de vis steeds verder de weerkamer ingedreven. Bij laag water zetten de weervisser een fuik voor het fuikgat en halen de horren weg. Vervolgens drijven ze te voet de vis uit de weerkamer de fuik in.

Tijdens een vaartocht naar de weervisserij wordt u verteld over de geschiedenis van het gebied en de weervisserij. U stapt over in een kleine boot om het handmatig leeghalen van de weer met eigen ogen van zeer dichtbij te bewonderen. Een ware belevenis.

Het seizoen loopt van 18 mei t/m 29 juni 2016

U kunt plaatsen reserveren op de website van:
Stchting Behoud Weervisserij:
http://www.behoudweervisserij.nl/vaartochten/inschrijven/